Babka piaskowa czekoladowo – waniliowa

676

W dzieciństwie piekłam ją prawie co tydzień z mamą. Nie było robotów. Ciasto ucierałyśmy pałką w makutrze. Nieraz dorobiłam się pęcherzy, hihi. Taka delikatna byłam. Teraz robię ją robotem ręcznym z końcówkami do ucierania. Łatwizna. Ja wolę biszkopty, ale moja córka uwielbia piaskową babeczkę.

Składniki

  1. 125 g mąki pszennej
  2. 125 g mąki ziemniaczanej
  3. 250 g masła
  4. 5 jajek
  5. 250 g cukru pudru
  6. 5 kropli olejku waniliowego
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 1 cukier wanilinowy
  9. 20 g kakao

Sposób wykonania

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i masłem. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i olejek waniliowy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy.

¾ ciasta wykładamy do wyścielonej papierem do pieczenia formy (jeśli to jest keksówka) lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką, okrągłej z kominem.

¼ ciasta łączymy z kakao i wykładamy na ciasto jasne. Wstawiamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Góra i dół bez termoobiegu. Pieczemy ok. 55 – 60 minut. Jak ciasto wyrośnie możemy zwiększyć temperaturę do 190℃. Stan upieczenia, jak zwykle sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto gotowe. Może stygnąć.

Wystygniętą babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Przepis na polewę czekoladową pochodzi z mojewypieki.com

W małym garnku rozpuszczamy 40 g masła. Rozpuszczamy podzieloną na kostki gorzką czekoladę (100 g) i czekamy aż się rozpuści, bez ogrzewania. Mieszamy i nakładamy na wystygniętą babkę.

Cieszcie się fantastycznym wyglądem i pysznym smakiem babki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close