Bezy, beziki – słodkie i proste w wykonaniu

568

Sprawdzają się podawane samodzielnie, a także jako atrakcyjny dodatek do deserów. Proste w wykonaniu – dla cierpliwych 🙂

Składniki

  1. białko jaja
  2. cukier kryształ – 50 g na każde białko

Jeśli chcemy, żeby były kolorowe, tak jak te na zdjęciach, dzielimy ubitą na sztywno pianę na części i do każdej dodajemy odrobinę barwnika (dosłownie na koniuszku noża – barwniki spożywcze są bardzo intensywne).

Możemy dodać do piany posiekane pistacje, a po rozłożeniu na blaszce jeszcze nimi posypać. Możesz także spróbować dodać groszki z białej lub mlecznej czekolady

Ilość i rodzaj dodatków do piany zależy od naszej inwencji, ale nawet bezy bez dodatków są rewelacyjne.

Sposób wykonania

Na 3 blachy, standardowo będące na wyposażeniu kuchenki, potrzebujemy 8 białek i 400 g cukru kryształu. Ubijamy białka robotem z końcówkami do ubijania na sztywno. Dodajemy powoli cukier, ciągle ubijając na najwyższych obrotach. Wszelkie dodatki dodajemy na samym końcu.

Po ubiciu nakładamy łyżką lub szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żeby papier się nie przesuwał, na blaszce robimy kilka kleksów z piany i dopiero nakładamy arkusz. Wkładamy wszystkie 3 blachy w równych odstępach do piekarnika  nagrzanego do 100℃, góra i dół, z termoobiegiem. Suszymy ok. 3 godzin. Czas suszenia zależy od wielkości bezów i od tego, czy chcemy, aby były lekko ciągnące (krócej – ok. 2 godzin), czy kruche (dłużej). Zawsze zostawiam do wystygnięcia. 

Możemy też ususzyć krążki bezowe do Pavlowej. Potrzebujemy 5 białek i 250 g cukru. Z tej proporcji wyjdą 2 krążki. Nakładamy na 2 blachy wyłożone papierem, na którym odrysowujemy kształt tortownicy. Blachy wkładamy do piekarnika równocześnie.

Teraz tylko należy się cieszyć naszym dziełem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close