Zwykle jeśli robię gulasz z wieprzowiny kupuję łopatkę albo karkówkę. Teraz zakupy robił mąż i Pani w sklepie poleciła mu szynkę. Trudno. Będzie gulasz z szynki.
Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 2-3 szklanki bulionu
- 700 g pieczarek
- 3 duże marchewki
- koncentrat pomidorowy – mały słoiczek
- 2 duże cebule
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu oraz pieprz świeżo zmielony
- papryka słodka mielona (może być też wędzona)
- sól
- 3 liście laurowe (ja dałam świeże, prosto z drzewka)
- olej do podsmażenia cebuli i mięsa
Sposób wykonania
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i solimy. Wielkość kawałków zależy od naszych preferencji. Do dużego garnka wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebule. Następnie stopniowo dodajemy mięso i dalej podsmażamy. Dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, paprykę, liście laurowe i dusimy. Po ok. 0,5 godziny dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i obraną marchew. Dalej dusimy ok. 0,5 godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę rozmieszaną w śmietanie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Podajemy na przykład z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, ale to, z czym podacie zależy od Waszej inwencji i upodobań. Miłego pichcenia!