Gulasz z szynki wieprzowej

691

Zwykle jeśli robię gulasz z wieprzowiny kupuję łopatkę albo karkówkę. Teraz zakupy robił mąż i Pani w sklepie poleciła mu szynkę. Trudno. Będzie gulasz z szynki.

Składniki

  1. 1,5 kg szynki wieprzowej
  2. 2-3 szklanki bulionu
  3. 700 g pieczarek
  4. 3 duże marchewki
  5. koncentrat pomidorowy – mały słoiczek
  6. 2 duże cebule
  7. 2 łyżki mąki
  8. ½ szklanki śmietany 30%
  9. 1 łyżka masła
  10. 5 ziaren ziela angielskiego
  11. kilka ziaren pieprzu oraz pieprz świeżo zmielony
  12. papryka słodka mielona (może być też wędzona)
  13. sól
  14. 3 liście laurowe (ja dałam świeże, prosto z drzewka)
  15. olej do podsmażenia cebuli i mięsa

Sposób wykonania

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i solimy. Wielkość kawałków zależy od naszych preferencji. Do dużego garnka wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebule. Następnie stopniowo dodajemy mięso i dalej podsmażamy. Dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, paprykę, liście laurowe i dusimy. Po ok. 0,5 godziny dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i obraną marchew. Dalej dusimy ok. 0,5 godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę rozmieszaną w śmietanie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Podajemy na przykład z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, ale to, z czym podacie zależy od Waszej inwencji i upodobań. Miłego pichcenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close