Jajka błyskawicznie faszerowane – na Wielkanoc i nie tylko

1 Udostępnienia
0
0
1

Wyglądają, jak 1000$, a robi się je bardzo łatwo i szybko. Są tradycyjne, z nutką nowoczesności. Moja rodzina zje ich każdą ilość. Urozmaicą zarówno wykwintne przyjęcie, jak i kameralne śniadanko. Jeszcze nie raz pojawią się na tym blogu, tylko w innej odsłonie.

Te jajeczka zrobiłam na tegoroczne wielkanocne śniadanie, ponieważ nie miałam czasu na długie przygotowania. Chciałam jak najwięcej czasu spędzić z najbliższymi, bo to cenię najbardziej na świecie. Wspólne chwile przy stole. Wszyscy zadowoleni, ja wypoczęta. Rozmawiamy, jemy, pijemy jakiś dobry trunek. Bezcenne.

Składniki:

  1. jajka – ja zwykle gotuję 7 szt., ponieważ tyle mieści się w mojej elektrycznej kurze do gotowania jajek
  2. koperek – mały pęczek lub ½ takiego z warzywniaka
  3. sól, pieprz do smaku
  4. majonez – 3 łyżki z czubkiem
  5. szczypiorek do dekoracji

Sposób wykonania:

Jajka gotuję zwykle dzień wcześniej – wtedy nie muszę się spinać, żeby szybko wystygły. Obieram je, kroję na pół i wybieram żółtka, które wkładam do blendera. Do żółtek dodaję koperek (nie musimy go specjalnie siekać, wystarczy przekroić pęczek w paru miejscach, ja włożyłam w całości), majonez, odrobinę soli i pieprzu. Blendujemy. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku. Następnie mus nakładamy do szprycy i wypełniamy białka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zajadamy 🙂

Jeśli nie mamy blendera, miksera itp., jesteśmy w polowych warunkach, także możemy być mistrzami w faszerowaniu jajek. Wystarczy jajka z majonezem rozgnieść widelcem i dodać (tym razem drobno) posiekany koperek. Nakładać pastę łyżeczką do pustych białek, posypać szczypiorkiem i gotowe.

1 Udostępnienia
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like

Ciasta i deseryPyszny i słodki torcik bezowy

Wygląda zawsze pięknie, uwalnia naszą wyobraźnię i nasze talenty artystyczne. Jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Dla mnie najważniejsze jest to, że można go przygotować bardzo szybko, mając wcześniej upieczone, a właściwie wysuszone krążki bezowe, które przechowuje się łatwo i długo.
Czytaj dalej