Jajko sadzone z łososiem wędzonym na grzance z pastą z awokado a’la guacamole

692

Jest to moje ulubione danie na niespieszne śniadanie i często, gdy mamy trochę więcej czasu. przygotowujemy je sobie w domu. Składniki podaję na 2 grzanki.

Składniki

  1. 2 kromki chleba według upodobań
  2. 1 dojrzałe, miękkie awokado
  3. ½ limonki
  4. 1 pomidor (sam miąższ, bez pesteczek)
  5. ½ cebuli (ja daję fioletową, ale można każdy rodzaj)
  6. 1 ząbek czosnku (opcjonalnie – w prawdziwym guacamole go nie ma)
  7. sól
  8. pieprz
  9. kolendra świeża – opcjonalnie, jeśli lubicie
  10. 2 jajka
  11. 1 łyżeczka masła
  12. 1 plaster wędzonego łososia do dekoracji i dla smaku

Sposób wykonania

W miseczce umieszczamy miąższ z awokado i rozcieramy go widelcem, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy pokrojonego drobno pomidora i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mamy ochotę dodajemy kolendrę.

Chleb opiekamy w tosterze (możemy to zrobić także w piekarniku). Na opieczony chleb nakładamy naszą pastę z awokado.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy jajka sadzone, które umieszczamy na posmarowanej guacamole grzance. Całość dekorujemy połową plasterka łososia i zajadamy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close