Jest to moje ulubione danie na niespieszne śniadanie i często, gdy mamy trochę więcej czasu. przygotowujemy je sobie w domu. Składniki podaję na 2 grzanki.
Składniki
- 2 kromki chleba według upodobań
- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- ½ limonki
- 1 pomidor (sam miąższ, bez pesteczek)
- ½ cebuli (ja daję fioletową, ale można każdy rodzaj)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie – w prawdziwym guacamole go nie ma)
- sól
- pieprz
- kolendra świeża – opcjonalnie, jeśli lubicie
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1 plaster wędzonego łososia do dekoracji i dla smaku
Sposób wykonania
W miseczce umieszczamy miąższ z awokado i rozcieramy go widelcem, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy pokrojonego drobno pomidora i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mamy ochotę dodajemy kolendrę.
Chleb opiekamy w tosterze (możemy to zrobić także w piekarniku). Na opieczony chleb nakładamy naszą pastę z awokado.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy jajka sadzone, które umieszczamy na posmarowanej guacamole grzance. Całość dekorujemy połową plasterka łososia i zajadamy.
Smacznego!