Moje wariacje na temat sushi

0 Udostępnienia
0
0
0

Uwielbiam jeść sushi, ale zrobienie go jest dosyć pracochłonne. Ja robię sushi maki, czyli owinięte w sprasowane arkusze alg morskich (nori) wałeczki ryżu z dodatkami. Inne postacie sushi są trochę poza moim zasięgiem, ale mam w planie dalszą edukację w tym temacie.

Oryginalne przepisy bazują na surowych rybnych dodatkach (świeżym łososiu, tuńczyku itp.). Niestety nie mam zaufania do sklepów, w których sprzedają świeże ryby, dlatego bazuję na wędzonym łososiu, krewetkach gotowanych i dodatkach warzywno – owocowych.

Składniki

  1. ryż do sushi (gotuję dosyć dużo, ok. 1,5 szklanki) – używam specjalnego garnka elektrycznego do gotowania ryżu – jest to bardzo wygodne urządzenie. Dobierając odpowiednie proporcje ryżu do wody, nie musimy się o nic martwić – garnek sam się wyłączy po ugotowaniu ryżu.
  2. zaprawa do ryżu (robię ją sama z octu ryżowego, soli i cukru, zwykle przygotowuję większą ilość i przechowuję w zamkniętej butelce, gotową do użycia w każdej chwili)
  3. płaty nori – z podanej wyżej ilości ryżu wyjdzie ok. 8 – 10 rolek
  4. mango świeże
  5. ogórek świeży
  6. awokado
  7. papryka czerwona i żółta
  8. wędzony łosoś
  9. krewetki (kilka sztuk)
  10. paluszki krabowe (jeśli lubicie)
  11. wasabi (nie dodaję do środka, bo nie przepadam, ale stawiam na stół, żeby każdy według potrzeb mógł sobie dodać)
  12. czarny sezam
  13. marynowany imbir
  14. sos sojowy

Sposób wykonania

Zaprawa do ryżu

Do garnka wlewamy 5 łyżek octu ryżowego, 2 łyżki soli i 3 łyżki cukru pudru. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zwykle przygotowuję więcej zaprawy – odpowiednio do potrzeb, proporcjonalnie zwiększam ilość składników.

Ryż

Ugotowany, jeszcze gorący ryż wykładamy do płaskiego naczynia i polewamy kilkoma łyżkami wystudzonej zaprawy (na 1,5 szklanki ryżu, który został ugotowany, dodajemy 5 – 6 łyżek zaprawy). Zaleca się wypłukanie ryżu pod zimną wodą, ale szczerze mówiąc, gotując ryż w moim elektrycznym garnku nie zawsze to robię. Ugotowany i zaprawiony ryż musimy wystudzić, przykrywając go czystą ściereczką.

Krewetki

Surowe krewetki tygrysie pozbawiamy główek ukręcając je, oczyszczamy z pancerzyków, nóżek i przewodu pokarmowego (czarna niteczka na grzbiecie). Możemy zostawić ogonek. Nadziewamy pojedynczo na patyczki do szaszłyków (nie zwiną się podczas gotowania) i wrzucamy do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy 2 – 3 minuty ( z zegarkiem w ręku, żeby nie były gumowe). Do wody możemy dodać kilka ząbków czosnku i odrobinę soku z cytryny. Po ugotowaniu krewetki zmienią kolor z szarego na pomarańczowy.

Warzywa i owoce

Mango kroję w drobną kostkę, tak samo możemy pokroić paprykę. Paprykę możemy także pokroić w cienkie paski, tak jak ogórek i awokado. Z ogórka przed skrojeniem usuwamy środek z nasionami.

Rolki

Do rolowania używam maty bambusowej. Można owinąć ją folią spożywczą. Na matę kładziemy arkusz nori – błyszczącą stroną do maty. Na płat nakładamy ryż (zawsze moczymy dłonie w zimnej wodzie, nabieramy ryż, formujemy kulę i ugniatając palcami staramy się rozłożyć ryż na ⅔ jego powierzchni, pozostawiając na końcu wolny brzeg. Na ryżu układamy przygotowane wcześniej składniki według naszych upodobań. Jeśli nakładam krewetki z ogonkami, robię to tak, aby ogonki wystawały na końcach. Moje przykładowe połączenia składników:

  • krewetki, mango, papryka, ogórek
  • łosoś, papryka, awokado, ogórek
  • mango, ogórek, papryka

Generalnie liczba składników, ich rodzaj i ilość zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Nałożony na nori ryż możemy posypać czarnym sezamem, na warzywa możemy nałożyć odrobinę wasabi, a bezpośrednio na ryż niektórzy nakładają niewielką ilość serka śmietankowego.

Po nałożeniu składników rolujemy, czyli zwijamy matę tak, aby od razu zamknąć całą zawartość, dobrze dociskamy, smarujemy wolny brzeg płata wodą i rolujemy do końca. tak zwiniętą rolkę pozostawiamy na chwilę, a następnie ostrym nożem kroimy na kawałki o jednakowej wysokości. Moje mają zwykle ok. 3 – 4 cm wysokości.

Do sushi podaję sos sojowy w małych miseczkach. Dla chętnych chrzan wasabi oraz marynowany imbir, w celu oczyszczenia kubków smakowych.

Życzę powodzenia, wielu pomysłów i inspiracji! 🙂

0 Udostępnienia
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like

Ciasta i deseryPyszny i słodki torcik bezowy

Wygląda zawsze pięknie, uwalnia naszą wyobraźnię i nasze talenty artystyczne. Jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Dla mnie najważniejsze jest to, że można go przygotować bardzo szybko, mając wcześniej upieczone, a właściwie wysuszone krążki bezowe, które przechowuje się łatwo i długo.
Czytaj dalej