Pierniczki – ciasteczka dla każdego i na każdą okazję

676

Grudzień zbliża się wielkimi krokami, idą święta i już czas na rozpoczęcie przygotowań. Ja zawsze zaczynam od nastawienia ciasta na piernik staropolski, a zaraz po tym na tapet idą pierniczki. Chociaż ostatnio te małe, korzenne ciasteczka są modne i pieczone przez cały rok. Wielu moich przyjaciół i znajomych ma ten przepis od dawna, ale każdego roku mnóstwo osób chce z niego skorzystać. Dlatego postanowiłam podzielić się nim z wami. Niech pieczenie małych piernikowych ciasteczek sprawi wam tyle radości, co mi.

Produkty:

  • mąka tortowa – 1 kg
  • miód – 0,40 kg
  • cukier kryształ – 0,30 kg
  • masło – 1,5 kostki (0,3 kg)
  • śmietana kwaśna – 0,25 kg
  • żółtka – 6 szt.
  • soda oczyszczona – 2 łyżeczki
  • karmel (opcjonalnie) – 4 łyżki
  • kakao – 3 czubate łyżki ( żeby masa na ciasto była ciemna)
  • cynamon – 1 łyżka
  • goździki – 1 łyżeczka

Uwagi:

miodu możecie dodać więcej, zmniejszając proporcjonalnie ilość cukru, zamiast cynamonu i goździków można dodać przyprawę do piernika. Można także dodać przyprawę do piernika dodatkowo. Wszystko zależy od waszych upodobań.

Pierniczki, a w tle zestaw prezentowy z mojego sklepu Unsual.com

Karmel

Przy przygotowaniu karmelu należy zachować szczególna ostrożność.

Karmel można przechowywać dość długo w buteleczce, dlatego robię zawsze trochę więcej.

4 łyżki cukru wsypujemy do małego garnka i podgrzewamy, aż uzyska ciemny kolor, następnie dodajemy bardzo ostrożnie i powoli (prawie po kropelce) wrzącą wodę, do rozpuszczenia. Karmel ma ciemnobrązowy kolor.

Sposób wykonania:

Do garnka dodajemy miód, cukier i masło. Wszystko podgrzewamy do rozpuszczenia. Na końcu wsypujemy cynamon i goździki (opcjonalnie przyprawę do piernika), mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Do misy  przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, wlewamy wystudzoną mieszaninę z miodem, dodajemy żółtka, śmietanę, kakao i karmel. Wszystko łączymy przy użyciu robota z końcówką do ucierania (mieszadłem). Można użyć robota ręcznego. Jak byłam dzieckiem masę łączyło się ręcznie.

połączone ciasto wkładamy do naczynia, lekko posypujemy mąką, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i wkładamy do lodówki na kilka godzin (min.1 godzinę).

Po wyciągnięciu z lodówki wałkujemy delikatnie podsypując mąką i wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 12 minut (czas zależy od piekarnika), góra – dół w temperaturze 180 ℃.

Pierniczki nadają się od razu do jedzenia, ale mogą także leżeć w pojemniku kilka tygodni. Można je jeść bez niczego, ale można polukrować lub polać czekoladą.

Najprostszy przepis na lukier:

  • 1 duże białko (ok. 30 g)
  • 150-200 g przesianego cukru pudru

Ucieramy do uzyskania białej jednolitej, puszystej masy na niskich obrotach, żeby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza. Na końcu możemy dodać soku z cytryny (może być już gotowy, który kupujemy w sklepie – najlepiej)

Gęstość lukru regulujemy ilością cukru i białka. Mniej cukru oznacza mniej gęsty lukier.

Pamiętajmy, że w warunkach domowych używając surowych jajek, należy skorupki dobrze wymyć (ja używam płynu do naczyń) i sparzyć. Trzeba zachować ostrożność.


Pierniczki są tradycją świąteczną w moim domu. Pozwalają wykazać się kreatywnością. Są wspaniałym pomysłem na małe prezenciki dla znajomych, czy klientów, a przede wszystkim są bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close