Rozpływają się w ustach, delikatne, jak chmurki. Nie można im się oprzeć.
Produkty
- mąka tortowa – 350 g
- masło – 250 g
- jajka – 1 szt.
- cukier puder – 50 g
- cukier wanilinowy – 1/2 paczki
- kwaśna śmietana – 75 g
- jabłka – ok. 600 g
Uwagi:
Z tej ilości produktów zrobimy ok. 50 sztuk pierożków. Jabłka nie powinny być zbyt duże, żeby pierożki ładnie wyglądały i upiekły się równomiernie.
Sposób wykonania:
Masło, jajko, cukier puder, cukier wanilinowy i śmietanę delikatnie ucieramy w robocie kuchennym (końcówka do ucierania). Możemy także użyć robota ręcznego. Tą masę łączymy z mąką tortową, jak przy robieniu ciasta kruchego. Po połączeniu, wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce na minimum dwie godziny. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy (grubość 1 – 1,5 mm), wykrawamy koła o średnicy ok. 7 cm, wkładamy ósemkę jabłka szerszą częścią na zewnątrz, składamy i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 190 – 200 ℃ (góra – dół) przez ok 20 minut na jasnozłoty kolor. Po wystygnięciu pierożki możemy posypać cukrem pudrem.
Zajadajcie