Pyszny i słodki torcik bezowy

0 Udostępnienia
0
0
0

Wygląda zawsze pięknie, uwalnia naszą wyobraźnię i nasze talenty artystyczne. Jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Dla mnie najważniejsze jest to, że można go przygotować bardzo szybko, mając wcześniej upieczone, a właściwie wysuszone krążki bezowe, które przechowuje się łatwo i długo.

Warto mieć takie krążki w swojej spiżarni. Jedynym warunkiem, który powinno spełniać miejsce przechowywanie, to brak wilgoci. Musi być sucho, a krążki przedzielone np. papierem do pieczenia.

Składniki

Na dwa średniej wielkości krążki zużywam:

  1. 5 białek
  2. 250 g cukru kryształu (50 g na jedno białko)
  3. 500 ml śmietany 30%
  4. 250 g mascarpone
  5. ok. 3 łyżki cukru pudru (ja słodzę masę do smaku, nie za dużo, bo beza jest słodka)
  6. owoce do przełożenia i dekoracji ok. 500-700 g (truskawki, maliny, borówki amerykańskie, marakuja itd.) – torcik może być jednorodny np. truskawkowy lub mieszany – wszystko zależy od nas

Do dekoracji możemy użyć dodatkowo listki mięty lub melisy.

Sposób wykonania

Krążki bezowe

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, cały czas ubijając. Dwie blaszki, będące na standardowym wyposażeniu piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy ołówkiem kształt wybranego przez nas denka tortownicy. Na każdy okrąg wykładamy po połowie ubitych z cukrem białek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100℃ z termoobiegiem, zachowując odstęp między blachami. Suszymy ok 2-3 godzin, krążek powinien być twardy i nie poddawać się naciskowi. Nie wyjmujemy krążków z piekarnika – zostawiamy do wystygnięcia.

Krem do przełożenia

Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach, dodajemy cukier puder do smaku. Mieszamy i gotowe. Możemy przekładać krążki.

Na pierwszy krążek nakładamy przygotowaną masę, następnie warstwę owoców. Ja nałożyłam pokrojone w plastry truskawki i na to znowu masę. Przykrywamy drugim krążkiem, na który znowu nakładamy masę i dekorujemy.

Torcik wstawiamy do lodówki. Po 3-4 godzinach jest gotowy. Możemy podawać 🙂

0 Udostępnienia
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like