Pyszny, szarpany chleb ziołowo-czosnkowy

551

Dawno temu, w drugi dzień Świąt Wielkanocnych zabrakło mi chleba. Szukałam jakiegoś prostego, a jednocześnie ciekawego przepisu i zainspirowałam się  recepturą z Gazety Wrocławskiej. Trochę go zmodyfikowałam i puszczam dalej.

Składniki

Chleb

  1. 600 g mąki (ja połączyłam 400 g mąki pszennej i 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej, możecie próbować własnych kompozycji)
  2. 1 jajko
  3. ¾ szklanki letniego mleka
  4. ½ szklanki letniej wody
  5. 50 g świeżych drożdży
  6. 1 płaska łyżka cukru
  7. 2 łyżeczki soli
  8. 4-5 łyżek oliwy z oliwek

Masło ziołowo-czosnkowe

  1. 150 g miękkiego masła
  2. ½ pęczka pietruszki
  3. ½ pęczka koperku
  4. 1-2 ząbki czosnku
  5. ulubione zioła (ja dodałam bazylię, ale może być świeży majeranek, szczypiorek, oregano, itp.)

Sposób wykonania

Zaczyn (rozczyn)

Wykorzystujemy składniki przygotowane na chleb. Drożdże rozpuszczamy w części letniego mleka, dodajemy cukier, ok. 3 łyżek mąki. Mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut, do wyrośnięcia.

Ciasto

Zarabiam ciasto w robocie z końcówką do wyrabiania. Do pojemnika wsypuję przesianą mąkę. Jeśli używam mąki pełnoziarnistej, to nie ma sensu jej przesiewać. Do mąki dodaję, po kolei, cały czas zarabiając, jajko, letnią wodę i mleko, następnie sól, zaczyn i na końcu oliwę z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 60 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy przygotować masło ziołowo-czosnkowe. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą końcówek do ucierania.

Jak ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2-3 części i wałkujemy na prostokąt do grubości ok. 3-5 mm. Smarujemy przygotowanym masłem i tniemy na pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy zwijamy w harmonijkę i wstawiamy do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Po wypełnieniu tortownicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Nie należy się przejmować, jeśli zostaną puste przestrzenie między harmonijkami. Ciasto połączy się w czasie wyrastania. 

Nagrzewamy piekarnik do 190 ℃. Pieczemy przez 30 minut, góra i dół bez termoobiegu. Po tym czasie, sprawdzamy wbijając patyczek. Jeśli jest suchy, wyjmujemy chleb z piekarnika. 

Niech Wasz chleb trochę przestygnie, zanim się na niego rzucicie. Może być świetnym dodatkiem do różnych dań , ale smakuje wyśmienicie także bez niczego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close