Szczupak smażony z pieczonymi ziemniakami i szparagami w sosie koperkowo-cytrynowym

633

Uwielbiam ryby, a szczególnie te złowione przez mojego przyjaciela, zapalonego wędkarza, który sam nie przepada za rybami i od czasu do czasu obdarowuje mnie swoimi zdobyczami. Ten szczupak także pochodził z tego źródła. Sprawiłam go i wyfiletowałam w miarę moich możliwości i podałam na niedzielny obiad. Danie proste, a jednocześnie wyrafinowane i eleganckie. Przepis dla czterech osób.

Składniki

  1. 4 filety ze szczupaka
  2. 8 większych ziemniaków
  3. 1 pęczek szparagów zielonych
  4. 1 pęczek koperku
  5. 1 cytryna
  6. 6 łyżek mąki
  7. 1 szklanka bulionu
  8. ½ szklanki śmietany 30%
  9. łyżka masła
  10. sól
  11. pieprz kolorowy 
  12. czosnek granulowany
  13. przyprawa do ziemniaków lub zestaw ulubionych ziół do posypania ziemniaków
  14. olej do smażenia ryby i obtoczenia ziemniaków
  15. ¼ łyżeczki mielonej kurkumy, jeśli nie dodaliśmy jej do gotowania bulionu

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Myjemy je i wykrawamy niedoskonałości. Nacinamy w poprzek, mniej więcej na głębokość ⅓ – ½ grubości, dosyć gęsto. Umieszczamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, obtaczamy w oleju, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub mieszanką ulubionych ziół i wstawiamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Pieczemy do miękkości (ok. 1 – 1,5 godziny w zależności od wielkości ziemniaków). Piekarnik góra – dół bez termoobiegu.

Ziemniaki się pieką, a my robimy sos do szparagów. Do małego garnka wlewamy szklankę bulionu. Dodajemy kurkumę. Mieszamy śmietanę z 2 łyżkami mąki i dodajemy do bulionu intensywnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, wyciskamy sok z połowki cytryny. Sos musi się gotować ze względu na dodatek mąki ok. 2-3 minuty. Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Część koperku możemy zostawić do dekoracji i do posypania ziemniaków.

Zielone szparagi przygotowujemy do gotowania odłamując końcówki, nie obieramy ich. Myjemy i wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 4 minuty. Mają być lekko twarde, chrupiące. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz. 

Równocześnie smażymy rybę. Jeżeli nie mamy podzielności uwagi, możemy rybę usmażyć przed gotowaniem szparagów i włożyć na chwilę do piekarnika, w którym dopiekają się ziemniaki.

Filety ze szczupaka solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Ja lubię filety ze skórką. Jeśli takie macie, to wkładamy na patelnię rybę najpierw skórką do dołu, żeby się nie wygięła.  Smażymy z dwóch stron. 

Wszystko wykładamy na talerz, szparagi polewamy sosem, na rybę kładziemy plaster cytryny.

Powodzenia w logistyce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close