Uwielbiam ryby, a szczególnie te złowione przez mojego przyjaciela, zapalonego wędkarza, który sam nie przepada za rybami i od czasu do czasu obdarowuje mnie swoimi zdobyczami. Ten szczupak także pochodził z tego źródła. Sprawiłam go i wyfiletowałam w miarę moich możliwości i podałam na niedzielny obiad. Danie proste, a jednocześnie wyrafinowane i eleganckie. Przepis dla czterech osób.
Składniki
- 4 filety ze szczupaka
- 8 większych ziemniaków
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
- 6 łyżek mąki
- 1 szklanka bulionu
- ½ szklanki śmietany 30%
- łyżka masła
- sól
- pieprz kolorowy
- czosnek granulowany
- przyprawa do ziemniaków lub zestaw ulubionych ziół do posypania ziemniaków
- olej do smażenia ryby i obtoczenia ziemniaków
- ¼ łyżeczki mielonej kurkumy, jeśli nie dodaliśmy jej do gotowania bulionu
Sposób przygotowania
Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Myjemy je i wykrawamy niedoskonałości. Nacinamy w poprzek, mniej więcej na głębokość ⅓ – ½ grubości, dosyć gęsto. Umieszczamy w płaskim naczyniu żaroodpornym, obtaczamy w oleju, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub mieszanką ulubionych ziół i wstawiamy do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Pieczemy do miękkości (ok. 1 – 1,5 godziny w zależności od wielkości ziemniaków). Piekarnik góra – dół bez termoobiegu.
Ziemniaki się pieką, a my robimy sos do szparagów. Do małego garnka wlewamy szklankę bulionu. Dodajemy kurkumę. Mieszamy śmietanę z 2 łyżkami mąki i dodajemy do bulionu intensywnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, wyciskamy sok z połowki cytryny. Sos musi się gotować ze względu na dodatek mąki ok. 2-3 minuty. Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Część koperku możemy zostawić do dekoracji i do posypania ziemniaków.
Zielone szparagi przygotowujemy do gotowania odłamując końcówki, nie obieramy ich. Myjemy i wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 4 minuty. Mają być lekko twarde, chrupiące. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz.
Równocześnie smażymy rybę. Jeżeli nie mamy podzielności uwagi, możemy rybę usmażyć przed gotowaniem szparagów i włożyć na chwilę do piekarnika, w którym dopiekają się ziemniaki.
Filety ze szczupaka solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Ja lubię filety ze skórką. Jeśli takie macie, to wkładamy na patelnię rybę najpierw skórką do dołu, żeby się nie wygięła. Smażymy z dwóch stron.
Wszystko wykładamy na talerz, szparagi polewamy sosem, na rybę kładziemy plaster cytryny.
Powodzenia w logistyce. Smacznego!