Tiramisu – przepis, który nie może nie wyjść

1.1K

Tiramisu, to ulubiona słodkość mojej córki, ale tak naprawdę wszyscy są zachwyceni, gdy pojawia się na stole. Cenię ten deser za prostotę wykonania, niepowtarzalny smak i aromat, a także możliwość wykonania w wielu wersjach, czyli wyobraźnia może działać.

W tym wpisie przedstawię wam tradycyjną formę tego włoskiego deseru.

Naczynie, w którym ja zwykle robię tiramisu to szklane lub ceramiczne płaskie naczynie np. z tych żaroodpornych, ale równie dobrze, mogą to być szklane pucharki lub szersze szklanki.

Ten przepis modyfikowałam wielokrotnie i wydaje mi się, że teraz jest idealny. Nie może nie wyjść.

Składniki:

  1. 5 jajek
  2. dużą paczkę biszkoptów do tiramisu
  3. 3 serki mascarpone 250 g
  4. 150 g cukru pudru
  5. kilka kropli olejku migdałowego
  6. opcjonalnie likier amaretto
  7. kawa rozpuszczalna
  8. kakao ciemne do posypania

Sposób wykonania:

Zaparzamy ok. 400 ml mocnej kawy, która musi wystygnąć. Do kawy możemy opcjonalnie dodać kieliszek lub dwa likieru amaretto (ok. 50-100 ml). Jajka myjemy dokładnie. Ja myję z płynem do naczyń. Następnie sparzamy wrzątkiem. Te czynności wykonywane są w celu pozbycia się drobnoustrojów, a w szczególności salmonelli bytującej na skorupkach jajek, które będziemy spożywać na surowo.

Oddzielamy dokładnie białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Tymi samymi końcówkami miksera ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Do utartych żółtek dodajemy mascarpone i mieszamy na niskich obrotach. Na końcu dodajemy parę kropli (ok. 5) olejku migdałowego oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. 

Biszkopty moczymy szybkim ruchem w kawie i układamy w naczyniu cukrową częścią do dołu. Na pierwszą warstwę biszkoptów wlewamy połowę przygotowanej masy. Następnie układamy drugą warstwę moczonych w kawie biszkoptów i wlewamy drugą część masy. Całość posypujemy przez siteczko ciemnym kakao i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin, ale dla niecierpliwych już po pięciu jest dobre.

Rozkoszy życzę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close