Tiramisu – przepis, który nie może nie wyjść

0 Udostępnienia
0
0
0

Tiramisu, to ulubiona słodkość mojej córki, ale tak naprawdę wszyscy są zachwyceni, gdy pojawia się na stole. Cenię ten deser za prostotę wykonania, niepowtarzalny smak i aromat, a także możliwość wykonania w wielu wersjach, czyli wyobraźnia może działać.

W tym wpisie przedstawię wam tradycyjną formę tego włoskiego deseru.

Naczynie, w którym ja zwykle robię tiramisu to szklane lub ceramiczne płaskie naczynie np. z tych żaroodpornych, ale równie dobrze, mogą to być szklane pucharki lub szersze szklanki.

Ten przepis modyfikowałam wielokrotnie i wydaje mi się, że teraz jest idealny. Nie może nie wyjść.

Składniki:

  1. 5 jajek
  2. dużą paczkę biszkoptów do tiramisu
  3. 3 serki mascarpone 250 g
  4. 150 g cukru pudru
  5. kilka kropli olejku migdałowego
  6. opcjonalnie likier amaretto
  7. kawa rozpuszczalna
  8. kakao ciemne do posypania

Sposób wykonania:

Zaparzamy ok. 400 ml mocnej kawy, która musi wystygnąć. Do kawy możemy opcjonalnie dodać kieliszek lub dwa likieru amaretto (ok. 50-100 ml). Jajka myjemy dokładnie. Ja myję z płynem do naczyń. Następnie sparzamy wrzątkiem. Te czynności wykonywane są w celu pozbycia się drobnoustrojów, a w szczególności salmonelli bytującej na skorupkach jajek, które będziemy spożywać na surowo.

Oddzielamy dokładnie białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Tymi samymi końcówkami miksera ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Do utartych żółtek dodajemy mascarpone i mieszamy na niskich obrotach. Na końcu dodajemy parę kropli (ok. 5) olejku migdałowego oraz ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. 

Biszkopty moczymy szybkim ruchem w kawie i układamy w naczyniu cukrową częścią do dołu. Na pierwszą warstwę biszkoptów wlewamy połowę przygotowanej masy. Następnie układamy drugą warstwę moczonych w kawie biszkoptów i wlewamy drugą część masy. Całość posypujemy przez siteczko ciemnym kakao i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin, ale dla niecierpliwych już po pięciu jest dobre.

Rozkoszy życzę.

0 Udostępnienia
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like

Ciasta i deseryPyszny i słodki torcik bezowy

Wygląda zawsze pięknie, uwalnia naszą wyobraźnię i nasze talenty artystyczne. Jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Dla mnie najważniejsze jest to, że można go przygotować bardzo szybko, mając wcześniej upieczone, a właściwie wysuszone krążki bezowe, które przechowuje się łatwo i długo.
Czytaj dalej