Spis treści
Tym przepisem debiutuję na moim nowym blogu, bo obiecałam go paru osobom jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi. Jest to sprawdzony, tradycyjny przepis mojej mamy. Nie jestem fanką ciast drożdżowych, ale raz w roku Baba musi być.
Kiedyś, w moim rodzinnym domu, ciasto drożdżowe wyrabiało się ręcznie. Teraz wyrabiam je w robocie kuchennym, najzwyklejszym z Lidla. Podane poniżej proporcje wystarczą na dwie formy tzw. keksówki lub dwie formy typowe do bab, okrągłe z kominem. Pamiętajmy, że w trakcie wyrastania ciasta w pomieszczeniu powinno być ciepło i nie może być przeciągów.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 130 g cukru kryształu
- 125 g masła
- 10 żółtek
- 2 całe jaja
- 1 cukier wanilinowy (można zastąpić naturalną wanilią)
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 garście sparzonych rodzynek (jeśli lubimy)
Sposób wykonania
Zaczyn
Korzystamy ze składników przygotowanych na babkę. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy odrobinę cukru (łyżkę) i mąkę (2-3 łyżki). Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ok. 20 minut.
Ciasto
Żółtka, jajka, cukier i cukier wanilinowy delikatnie ubijamy końcówką do ubijania. Następnie zmieniamy końcówkę na tą do wyrabiania ciast. Dodajemy stopniowo mąkę, szczyptę soli i zaczyn. Po chwili dolewamy powoli letnie mleko i rozpuszczone, przestudzone masło. Na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. godziny, półtorej). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia albo nasmarowanych masłem i posypanych mąką lub bułką tartą. Nakładamy mniej więcej do 1/3 ich wysokości. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto dojdzie do brzegów formy.
Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 170℃ piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, góra i dół bez termoobiegu. Po tym czasie sprawdzamy, czy babka jest upieczona, wbijając patyczek lub drut. Jeśli jest suchy możemy wyjąć babkę z piekarnika i po ok. 10-15 minutach wyjąć z formy.
Po wystygnięciu babkę możemy polukrować. Jeszcze mokry lukier możemy posypać rozdrobnionymi kawałkami rodzynek, skórki pomarańczowej lub innymi, ulubionymi bakaliami.
Lukier
Składniki:
- 1-2 białka
- cukier puder (tyle, ile zabiorą białka, żeby lukier był wymaganej przez nas gęstości)
- kilka kropli soku z cytryny (według upodobań)
Białka ucieramy z cukrem pudrem (koniecznie końcówkami do ucierania). Dodajemy stopniowo cukier puder, aż do osiągnięcia oczekiwanej gęstości.
Powodzenia i smacznego!