Wytrawne paluszki serowe z orzechami włoskimi

552

Idealny dodatek i ozdoba każdego przyjęcia. Paluszki serowe to HIT. Wszyscy będą się zajadać i prosić o ten przepis. Wykonanie jest bardzo proste i można je przygotować dużo wcześniej. Przechowywane w zamknięciu są zdatne do spożycia nawet przez ok. 4 tygodnie.

Produkty:

  • mąka tortowa – 500 g
  • masło – 250 g
  • ser żółty (wyrazisty, ostrzejszy) – 250 g
  • jajka – 2 szt.
  • żółtko – 1 szt.
  • śmietana kwaśna – 5 łyżek
  • orzechy włoskie mielone do posypania
  • białko do smarowania ciasta

Sposób wykonania:

Ser żółty ścieramy na drobnej tarce i ucieramy z masłem. Dodajemy jajka, żółtko i śmietanę, cały czas ucierając. Tak powstałą masę łączymy z mąką i wkładamy zawinięte ciasto do lodówki na minimum dwie godziny.

Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wałkujemy do grubości ok. 2 mm. Przy użyciu radełka i długiej linijki tniemy paski o szerokości ok. 10 mm (mogą być węższe). Każdy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy zmielonymi orzechami. Na końcu możemy delikatnie posypać zmieloną grubo solą morską. Pieczemy w temperaturze 180 ℃ przez ok 15 minut (góra- dół). Czas pieczenia zależy indywidualnie od piekarnika. Paluszki powinny być delikatnie zarumienione.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close