Idealny dodatek i ozdoba każdego przyjęcia. Paluszki serowe to HIT. Wszyscy będą się zajadać i prosić o ten przepis. Wykonanie jest bardzo proste i można je przygotować dużo wcześniej. Przechowywane w zamknięciu są zdatne do spożycia nawet przez ok. 4 tygodnie.
Produkty:
- mąka tortowa – 500 g
- masło – 250 g
- ser żółty (wyrazisty, ostrzejszy) – 250 g
- jajka – 2 szt.
- żółtko – 1 szt.
- śmietana kwaśna – 5 łyżek
- orzechy włoskie mielone do posypania
- białko do smarowania ciasta
Sposób wykonania:
Ser żółty ścieramy na drobnej tarce i ucieramy z masłem. Dodajemy jajka, żółtko i śmietanę, cały czas ucierając. Tak powstałą masę łączymy z mąką i wkładamy zawinięte ciasto do lodówki na minimum dwie godziny.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wałkujemy do grubości ok. 2 mm. Przy użyciu radełka i długiej linijki tniemy paski o szerokości ok. 10 mm (mogą być węższe). Każdy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy zmielonymi orzechami. Na końcu możemy delikatnie posypać zmieloną grubo solą morską. Pieczemy w temperaturze 180 ℃ przez ok 15 minut (góra- dół). Czas pieczenia zależy indywidualnie od piekarnika. Paluszki powinny być delikatnie zarumienione.