Bardzo proste i jednocześnie niezwykle efektowne danie na śniadanie. Jajka zapiekane w koszyczkach z szynki szwarcwaldzkiej. Podaję przepis dla jednej, średnio głodnej osoby 🙂
Składniki
- 2 jajka
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej ( może być szynka parmeńska, boczek gotowany, szynka konserwowa lub gotowana)
- szczypiorek do posypania (posypka zależy od naszych upodobań, może być drobno pokrojona papryka, koperek)
- świeżo mielony pieprz
Sposób wykonania
Foremki do muffinek (mogą to być kokilki) wyścielamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej, w środek wbijamy jajko, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem w wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra dół bez termoobiegu) do temperatury 180℃ na ok. 25-30 minut. Wyjmujemy, gdy jajka będą ścięte. Stopień ścięcia zależy od naszych upodobań.
Możesz spróbować tego przepisu w duecie z upieczonym przez nas chlebem z masłem czosnkowo-ziołowym. Smacznego!