Zapiekane jajka w koszyczkach z szynki szwarcwaldzkiej

512

Bardzo proste i jednocześnie niezwykle efektowne danie na śniadanie. Jajka zapiekane w koszyczkach z szynki szwarcwaldzkiej. Podaję przepis dla jednej, średnio głodnej osoby 🙂

Składniki

  1. 2 jajka
  2. 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej ( może być szynka parmeńska, boczek gotowany, szynka konserwowa lub gotowana)
  3. szczypiorek do posypania (posypka zależy od naszych upodobań, może być drobno pokrojona papryka, koperek)
  4. świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania

Foremki do muffinek (mogą to być kokilki) wyścielamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej, w środek wbijamy jajko, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem w wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra dół bez termoobiegu) do temperatury 180℃ na ok. 25-30 minut. Wyjmujemy, gdy jajka będą ścięte. Stopień ścięcia zależy od naszych upodobań.

Możesz spróbować tego przepisu w duecie z upieczonym przez nas chlebem z masłem czosnkowo-ziołowym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Like
Close
UNSUAL Julita Laskowska-Wilanoska © Copyright 2021. All rights reserved.
Close